CEAC obezbijedio reprogram

Bez autora
May 19 2010

Vlasnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, ruska kompanija CEAC, dogovorila je sa konzorcijumom 19 evropskih banaka reprogram starog duga vrijednog 135 miliona dolara. Uslov reprograma je da svi kreditni aranžmani budu prenešeni u austrijsku VTB banku, dok su rokovi otplate određeni za period od 2014. do 2016. godine. Oporavak cijene aluminijuma na londonskoj berzi metala nije bio dovoljan za stabilizadiju poslovanja KAP-a. Parametri prestrukturiranja kompanije uzimaju u obzir cijenu aluminijuma u odnosu na broj zaposlenih osim proizvodnje, cijenu energije. Pored aktivnosti koje se odnose na srednjeročni i dugoročni plan poslovanja, smatraju da u koordinaciji sa Ministarstvom ekonomije, treba riješiti set pitanja, a najurgentnije isplatu nadoknada po socijalnom programu, zarada zaposlenima i plaćanje sirovina. Od 20. maja očekuje se da će situacija u KAP-u biti još složenija, jer treba da stupi na snagu reprogram duga sa EPCG pa će sva sredstva sa računa KAP-a biti upućena na račun energetske kompanije.

CEAC obezbijedio reprogramVlasnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, ruska kompanija CEAC, dogovorila je sa konzorcijumom 19 evropskih banaka reprogram starog duga vrijednog 135 miliona dolara.

Uslov reprograma je da svi kreditni aranžmani budu prenešeni u austrijsku VTB banku, dok su rokovi otplate određeni za period od 2014. do 2016. godine, javlja dnevni list Dan.

Prema informacijama tog lista, oporavak cijene aluminijuma na londonskoj berzi metala nije bio dovoljan za stabilizadiju poslovanja KAP-a.

Parametri prestrukturiranja kompanije uzimaju u obzir cijenu aluminijuma u odnosu na broj zaposlenih osim proizvodnje, cijenu energije.

Pored aktivnosti koje se odnose na srednjeročni i dugoročni plan poslovanja, smatraju da u koordinaciji sa Ministarstvom ekonomije, treba riješiti set pitanja, a najurgentnije isplatu nadoknada po socijalnom programu, zarada zaposlenima i plaćanje sirovina.

Od 20. maja očekuje se da će situacija u KAP-u biti još složenija, jer treba da stupi na snagu reprogram duga sa EPCG pa će sva sredstva sa računa KAP-a biti upućena na račun energetske kompanije.

To znači da krajem sedmice KAP neće biti u mogućnosti da u predviđenom kontinuitetu nabavlja sirovine, isplaćuje zarade i izmiruje ostala potraživanja. Menadžment i Sindikat KAP-a juče su, kako je saopšteno iz kompanije, potpisali sporazum kojim se mijenlja odredba u kolektivnom ugovoru, čime se zaposlenima koji napuštaju kompaniju po socijaliom programu, a nemaju riješeno stambeno pitanje, isplati i dodatak iz sredstava stambenog fonda.

Uz sporazum o prestanku radnog odnosa, zaposleni će potpisivati anekse za isplatu iz stambenog fonda, koja za po godini radnog staža iznose 177 eura.

Iz KAP-a su podsjetili da je rok za potpisivanje sporazuma i pripadajućeg aneksa, 31. maj, a ukupan iznos nadoknada po socijalnom programu i dopunske isplate iz stambenog fonda isplaćuju se do kraja juna. Dodatna sredstva, shodno sporazumu uprave, Sindikata KAP-a i Ministarstva ekonomije, biće obezbijeđena od prodaje zemljišta i poslovnih prostora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik